Vecka 41+0 och negativa antal barn på utsidan

Ännu en vecka har gått. Ingen baby synes än. De som är säkert att senast nästa vecka händer det eftersom man sätts igång efter 42 veckor
 
Barnmorskebesök idag igen. Alla värden ok. Babyn låg och snarkade som vanligt när hon kollade hjärtljuden så blev bara 130. Sjusovare. Magen har äntligen börjat trilla neråt. Mannen påpeka de tidigare idag och även barnmorskan kommenterade det. Så nått händer i alla fall. 
 
Bokades även in på överburenhetskontroll i nästa vecka. Lite knepig vecka då de är en helgdag mitt i. Hoppas dock vi inte behöver använda tiden. 
 
Tiden börjar bli lite lång. Mest för att jag är så fruktansvärt ridsugen (är snart 12 veckor sedan jag senast varit uppe på hästryggen) och så längtar jag efter att kunna börja röra på mig. 
 
Dagens suddiga mage. 
 

Full rulle hela dagen

Varit en dag med lagom mycket på gång hela tiden. 
 
Morgonen började med att jag fick kniven att fastna i ett vedträ när jag skulle dela de i mindre bitar för att lättare starta en brasa. Hitta tydligen ett kvisthål, och enda vedträ med kvisthål dessutom. Hur jag en bankade satt kniven fast. Vi har ett egenhändigt tillverkat verktyg just för att slå på kniven med, "klubbis den andra" som är ett vedträ som är slipat och polerat i den delen man håller i handen så de är helt mjukt. 
 
I väntan på hjälp
 
Om någon har missat det så har de kommit nästan 10 cm snö här i Vasa. Med blåst. Blev till att skotta lite. Jag är dock inte i skick att skotta så mycket så de fick mannen sköta. Jag var i alla fall med ute på gården och blev blöt och kall. Sopade av trappan och saltade den samt borstade lite på en bil så jag kunde åka til stallet
 
Vi har haft städvecka denna vecka i stallet. Alla i stallet har varsin vecka då man i tur och ordning har som ansvar att hålla de snyggt. Så blev att sopa ur sadelkammaren och täckesrummet, moppa "köket", sopa hela stallet och foderkammaren och packa morgonhö till 5 hästar.
 
Pga vädret hade hästarna bara varit ute två-tre timmar idag så var rätt stökigt i boxen, blev en hel stor skottkärra med dynga.  Testade till slut att klippa de som blivit oklippt men klantade mig med klippmaskinen. Antar att man har lagt lite för mycket olja på bettet när de blir oljespår på hästen. Bara att låta de dra i sig och torka upp. 
 
Grannen i boxen bakom blev stressad då jag tog ut Jasuska i gången för att kunna städa, bara sparka i boxdörren. Undrar om någon av hästarna kan vara där själv?
 
Efter middagen idag blev de lite pepparkaksbak. 36 st hjärtan räckte degen till.  Degen var dock inte så bra, var resterna över från pepparkakshuset så var lite väl mycket mjöl i. Får äta upp beviset och baka nya bara
 
 

Bygge av pepparkakshus

Jaa aaa, tror inte dessa byggherrar kommer att få förnyat kontrakt med tanke på hur huset ser ut. Gissar att det är ett fall för fuskbyggarna och dessutom stack de med pengarna
 
Igår gräddade vi själva delarna till huset. Har för många år sedan köpt pepparkakshusformen "Jonas" på Åhléns för 59 kr (prislappen kvar ännu). Varannan del blev svart och varannan lite ogräddad 
 
Montering pågår. Här inser vi första felet. Ena takdelen har råkat bli långsida. Så långsidan fick bli tak, men fönster. 
 
 Skorstenen är sned, dörren igenmurad efter en olycka där den lossnade och glasyren för lös. Dessutom tog pastillerna slut före huset var klart.
 
Här sviktar det mesta. Vi har testat med gelatinblad som fönsterrutor. Idén var bra, bara de skulle hållas där
 
Projektet får torka tills i morgon. Men, de är bara ett pepparkakshus. Jag har aldrig gjort ett och mannen har inte gjort ett på flera år. Syns att de är hemmagjort i alla fall
 

Vy från sovrummet

Mannen åkte hem till sin mor för att leverera lite honung och bada bastu. De betyder att jag har huset för mig själv några timmar för andra gången idag, han var och tränade tidigare. 
 
Först var jag faktiskt lite effektiv med att plocka i diskmaskinen och vika in tvätt men sedan blev jag lite "lat" Höfterna håller helt på att säga upp kontraktet. Helt normalt att de låter klonks varje steg man tar? 
 
Så nu ligger jag på rygg i sängen och läser om Astrid Lindgren. Rätt spännande bok, dock lite rörigt med en massa bilder och bildtexter på var och varannan sida.  När man läser boken slås man även om hur gammal hon blev, just nu är jag framme vid åren 1929-1932. 
 
Inse dock att jag borde pallra mig ner, brasan har väl slocknat för en god stund sedan. Och i alla fall här på andra våningen där vi inte har så mycket värme på börjar de kännas att temperaturen sjunker där ute. 
 
Larven, min bästa vän i stället för miljontals kuddar mot foglossning
 

Passerad fisksoppa

Tänkte bjuda på en relativt lättlagad fisksoppa enligt principen man tager vad man haver ur kylen (grönsaksdisken) Soppan är passerad för jag tycker inte om A fisksoppa, B vit fryst fisk.  
 
Soppan fås vegetarisk om man utesluter fisken. Använd grönsaksbuljong då i stället 
 
Jag slängde in fyra potatisar, två lökar, två morötter, en paprika, ett paket fryst fisk, ca 2 dl grädde och en fiskbuljong. 
 
Grönsakerna hackas grovt och på med en skvätt olja. Rosta dem sedan ungefär 30 min på 250 grader, eller tills de är mjuka. Vår ugn tyckte de krävdes en timme för det....Fisken fick koka 15 min i buljongen. Släng inte buljongen sedan, den används till soppan
 
Ner med allt i mixern, även fisken
 
Och kör igång mixern
 
Koka upp med grädde och buljongen. Späd vid behov med mera vatten. Krydda med lite salt. 
 
Ät och njut.
 
Powered by Jasper Roberts - Blog
Klicka HÄR om du vill kontakta mig