Vår korta gosse fortsätter vara kort

Tur att jag kollade en extra gång i morse på tiden till rådgivningen. Visade sig att vi hade tid idag och inte i morgon som jag trodde (var nått som började gnaga i bakhuvudet på mig gällande om det finns 30 eller 31 dagar i maj). Blev lite kort om tid på morgonen men vi hann fram i tid och fick tom en parkering nästan framför dörren. 
 
Vår korta gosse fortsätter att vara kort. 18 månader gammal mätte han in på 77,5 cm med en matchvikt på 12,2 kg. Fortsätter på sin -2 kurva på längden. Vikten ligger på mellan medellinjen och +1 kurvan så den har ju dippat i alla fall de senaste året
 
(syrran som fotat förra veckan)
 
Skulle egetligen varit vattkoppsvacination idag också, men då jag inte får något tydligt svar vad som gäller kontakt med nyfödda (andra har fått rådet att vaccinera senast 3 veckor innan dagsisstart). Försökte fråga idag igen men ingen kunde ge ett rakt svar. Det kaaaan ju förekomma att barnet får koppor som reaktion och de uppstår då ca en vecka efter vaccinering. Dessa koppor kaaaaan kanske smitta, eller så inte. I kontakt med nyfödda kunde de säga varken bu eller bä. Nu annser jag inte att just detta vaccin är livsavgörande så när det nu går att flytta fram så valde jag att göra det. Är frågan om 6 månaders förskjutning i stället. 
 
Annars fick han bedömningen fin pojke som utvecklas normalt. Hörsel blir vi fortfarande inte kloka på. Gick inte riktigt att testa då han följde med blicken hela tiden vart läkaren gick, men hon testa att pipa bakom höger öra, men då svängde han huvudet till vänster i stället för att kolla efter ljudet. Är bara att följa med och vara uppmärksam gällande hans tal. För hör gör han ju men vi är inte 100 på att han har full hörsel på båda öronen (och ibland hör han inte alls)
 
Men morbror, hur KAN du vara så lång och jag så kort. 
 

Kaotisk måndag och en tisdag med små gäster

Gårdagskvällen blev rent ut sagt kaotisk. Historen börjar med att jag förra veckan eftelyste en större sandlåda på facebook då alla man köper är så små och vi inte hinner bygga egen. Till vår räddning kom då Faffa J som spikade ihop en låda åt G. Den fick vi levererad i går (tack för det)
 
Mitt i det hela ringer mannen och säger att Herr snablis har självdött på vägen hem från jobbet och han är ca 30 km hemmifrån. Inte läge för promenad alltså. Blev att arrangera ett räddningsteam (sandlådsteamet som åkte iväg och räddade den nödsatte mannen. Och eftersom jag och min mor hade planer till onsdag som krävde bil meddelande jag henne att jag är billös. Då dök räddningspatrull två upp (aka mina föräldrar) eftersom vi då fick låna hennes bil tillfälligt. 
 
Så plötsligt var huset fullt med folk som trillade in från alla håll och kanter. G var helt till sig och sprang runt bland alla. Behöver jag säga att läggningen drog ut en aaaningens på tiden den kvällen? Bilen då. Brusten rem i motorutrymmet blev diagnosen, tydligen helt av. Nu har jag inte sett eländet själv, men av beskrivningen låter det som den remmen jag BÖT för två tre år sedan. Surt i så fall (hoppas på någon annan men hur många remma finns det i en motor?) Nå tid är beställt och förhoppningsvis hittade bärgaren bilen ute i skogen, var tydligen lite svårt att hitta rätt väg. 
 
Idag då. Blev lite kompishäng för G. Hade en kompis över på husesyn och hennes son är 6 månader äldre. Var tredje gången de träffades men första gången som de faktist lekte, eller kanske "lekte" tillsammans. Dvs båda ville leka med samma saker exakt på samma gång. Lite över två timmar blev det häng här och ingen gråt alls under den tiden. Eller ja, ibland var de ju någon som sprang lite för fort och drattade på ändan men det är en annan sak
 
G var dock så trött så han orkade inte äta sin lunch och somnade på rekordkorta 3 min. Hann bara läsa tre sidor ur vår nattbok med dikter så sov han redan. Mera sådant tack.
 
Frågan är om man vågar sitta på med Gs taxi. Han brukar köra full fart frammåt tills väggen kommer emot med ett brak 🤣
 
 

Har sommaren redan kommit?

Inte kan man klaga på vädret idag. Blev åtskilliga timmar på utsidan för mig och G idag. Morgonen inledde vi i lekparken och var där över en timme. Säkert skulle vi varit längre om jag inte råkat kasta ett getöga på facebook och såg noteringar om att de springer en varg i alholmen för 30 min sedan. Är väl ca 3 km från oss och i det skedet stod det inget om vart den sedan sprungit (motsatta hållet visade sig sedan). På Öt hade de inte ens kommit upp info om vargen. 
 
Kändes tryggast att packa ihop våra saker och traska hem, var ju trots att nästan lunchdags. Men att man skall behöva vara rädd för varg i stan, i tätbebyggda områden övergår mitt förstånd. För några månder sedan var det en annan varg som faktist rörde sig i närheten av var vi bor nu. Båda var ute dagtid. 
 
 
 
Nåja, efter att vi ätit och sovit en stund samlade vi mod till oss och gick ut på bakgården. Hade tvättat undan en del som behövde hängas upp på tork (vet ni hur mycket tvätt de samlas på tre veckor om man bara tvättar de absolut nödvändigaste som strumpor och underkläder?, massor är svaret) Just nu kör jag även en maskin om dagen med babykläder, filtar och dyligt. De mesta har nog varit rent när jag packade undan det, men vissa plagg har legat i närmare 18 månader. Sedan finns det sådan som amningskudde och babynest som på magiska sätt samlat på sig en massa damm och katthår. 
 
Blev i alla fall en timme till ute. När tvätten var hängde ville G springa 10 varv runt huset så mamma fick traska efter, den ena gick snabbare än den andra. 
 
Efter middagen blev det ytterligare en timme ute, vädret var så skönt och nu ligger näsan hela baksidan i skuggan tack vare alla björkar. Mannen krattade löv, G sprang runt och jag satt mitt på gräsmattan och tittade på. En trädgårdsstol står rätt högt uppe på min vill ha lista just nu. Måste bara hitta en som är amningsvänligt sedan

Ultraljud nummer 5, ett onödigt besök till Vasa

Började med att vi försov oss i morse. Vår naturliga väckarklocka brukar vakna 6 tiden så vi ställer aldrig klockan mera. Idag vaknarde jag 7 och alla andra sov ännu gått. Blev en aningens stressig morgon då vi senast 8 måste sitta i bilen för att köra till Vasa för ultraljud nummer 5 denna graviditet. Mina kära syskon hade lovat passa G under tiden vi besökte mödrarpoli. 
 
I min mening blev det ett helt onödigt besök till vasa. Allt var bra på ultarljudet i alla fall, även om de svarade lite undivkade då jag undrar hur de ser ut i förhållande till storlek och veckor (han har ju hela tiden varit en vecka "för stor") mannen satt bättre till och såg siffrorna, jag är inte så intresserad av vad som händer på skärmen för man kan i alla fall inte särskilja nått, huvudet skulle i alla fall passa in på vecka 39 medans stackarns ben bara var i vecka 35 (går in i vecka 37+0 i morgon). Ser ut som att även detta barn ärver sin fars ben 🤣
 
Tanken med detta besök var att planera hur vi gör med förlossningen, jag har ju önskat mig igångsättning för att få lite mera kontroll på det hela med tanke på allt som hände förra gången. Men nähä. Har inget hänt innan beräknat datum får jag komma in på ny kontroll i vecka 40+3 och så görs en ny bedömning där och då på plats i fall de sätter igång eller inte. Skulle i alla fall förbereda mig på att stanna kvar om de behövs. 
 
Just den biten känns så frustreraden. VARJE möte på mödrarpoli har de frågat hur jag vill ha förlossningen och hur jag tänker. Och jag vill ha en vanlig förlossninge men med "kontroll" och igångsättning av divers orsaker som att jag inte går att smärtlindra, snabb första förlossning, min förlossninsskada och att vi nu har 100 km att åka. Men inget gehör. Däremot har jag förstått att om jag vill ha ett kejsarsnitt så just pga min skada så beviljas det utan knorr. Nu vågar jag inte begära snitt då jag dels måste sövas ner och dels inte vet hur besvärligt jag har det med sårläkning då jag aldrig blivit sydd innan och det kan vara ett problem med EDS
 
Var även tänkt att vi ev skulle träffa anestesiläkaren för att göra bedömning om epidural eller spinal då det hellst tydligen skall undvikas just pga EDS. Förra gången sades det NEJ utom av chefsanestesiläkaren men sedan har de skrivits in i mina papper att man ev kan göra men det är upp till mig (mitt ansvar?) och att man skall informera om alla risker.  Men de ville inte ens träffa mig idag då jag fött barn så nyligen och vi då för 18 månader sedan var och pratade med dem. Och den de pratade med sa nej till spinal direkt på telefon. På mödrarpoli försökte de med att ja, fast PCB inte fungerade förra gången kanske det gör det nu iom att du är omföderska. Eller så inte då lokalbedövning tydligen inte tar på mig. 
 
Ja ni hör ju. Ingen ide alls att tillbringa tid i Vasa idag. Tror G var den som hade roligast i metviksparken med sin moster och morbror. 
 
Lunch fick vi alla fall på ABC efter om och men. Och innan 14 var vi hemma i jeppis igen, lätt besvikna. 
 

Hallelujamoment över tvättmaskin

För nästan tre veckor sedan flyttade vi. Och det innebär också att vi varit utan tvättmaskin i tre veckor. Vi valde nämligen att inte ta med vår gamla tvättmaskin i flytten. Devis var den för liten för oss. Minst 6 år på nacken och toppmatad. Den fick nu ett nytt fortsatt lyckligt (?) liv hos syrran och hennes sambo. 
 
Vi tänkte nämligen köpa en ny tvättmaskin som det går att ställa en torktumlare på. Alla som har flyttat vet ju hur mycket tid allting tar och att mellan varven hinna springa och söka tvättmaskin har det inte funnit tid till. I jeppis finns det dessutom inte så många som säljer tvättmaskiner så skulle varit tvugna att åka till grannstaden.  Samt att vi måste vänta på lite extra pengar. Nåväl. I förra veckan blev i alla fall tvättmaskinen beställd från gigantti (skulle vi tagit torktumlare på samma gång skulle vi varit tvugna att vänta en MÅNAD till) 
 
Och idag kom äntligen den efterlängtade maskinen. Hallelujamoment delux. Lite före 10 i morse ringde det två "gubbar" på vår dörr med denna juvel under sin arm. Tungt värre verkade det vara att installera den så som montören pustade och stönade. Men på plats kom den och jag har hunnit tvätta en tom maskin och två med kläder, vårt tvättberg har varit enormt trots att vi smiti hem till min mor ibland och lånat deras maskin nu som då. En maskin var dock babykläder då jag haft lite panik över att vi har noll koll på vad vi har och vad som borde kompleteras. Minsta storlekarna tvättade nu
 
Installationen känns annars jättetrygg. Avloppet precis brevid el-elementet
 
Powered by Jasper Roberts - Blog
Klicka HÄR om du vill kontakta mig