Ja eller Nej till vattkoppsvaccin

Från och med september ingår ju vacin mot vattenkoppor i det nationella vaccinationsprogrammet. Så de skall ges till alla barn under sju år (tror jag det var) om de inte fått vattenkoppor innan dess. 
 
Hittills har vi ju tagit alla vaccinationer som ingår inklusive rota och pneumockovaccin. Däremot har jag tyckt att vaccinera mot vattenkoppor, det är ju rent ut sagt löjligt. De har jag ju själv haft som liten och överlevde ju utan några större besvär. Några ärr fick jag (de flesta sitter dessutom i ansikten, men inget som stör) Minns tom när jag blev smittad, får tacka en kompis för det, och sedan ordnades de vattkoppskalas bland vissa klasskompisar så att alla skulle få det. Man var hemma en vecka eller så från skolan. 
 
Har läst att en stor orsak att man nu börjar vaccinera alla är för att spara pengar då föräldrarna måste vara hemma så länge med sjukt barn, dessutom vet man inte hur länge vaccinet är i kraft och om de finns risker för att få vattenkoppor i vuxen ålder sedan. Är ju dock inget nytt vaccin utan har funnits på marknaden i 20 år eller så, man har bara varit tvungen att själv bekosta det
 
MEN, och här kommer det stora MEN:ET. När jag börjar lyssna på mina motiveringar så inser jag att jag låter precis som vaccinationsmotståndarna. Att de bara är för läkemdelsbolagens vinning man vaccinerar och nog överlevde folk förr av alla de sjukdomar vi idag vaccinerar mot. Som med mässlingen. Alla hade ju det förr och idag är de mer eller mindre utrotat. (Fråntar mig ansvaret gällande den 100% sanningshalten i det medicinska i mina tolkningar då jag inte har alla texter framför mig)
 
Hur svårt är det inte för en icke insatt att veta vad som är bäst. Jag litar ju på att de som ingår är säkert, testat och ges av en orsak. Sedan börjar man fundera i de banor jag gjorde med vattkoppsvaccinet. För att bara för att JAG klarade mig ”lindrigt” undan är det inte så för alla. Många blir riktigt sjuka och vissa får tom infektioner i kopporna. Vi var (är ännu) tre barn och hade mer eller mindre på samma gång. Alla reagerade vi olika. 
 
Så summa sumarum. Antagligen är de smartast att vaccinera, även om de ”bara” är för att spara en miljard eller två  för staten. För man vet aldrig hur ens barn kommer att reagera på vattenkopporna. 
 

Publicerad av Maria

Tvåbarnsmor G född december-16 T juni-18 Förlossningsskada. EDS. När jag inte jagar mitt barn står jag i köket och tillreder smaskiga grytor, både med och utan kött. Finns tid över kanske jag plockar fram ett garnnystan. Men oftast fastnar jag scrollandles med telefon

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Spara pengar är bara skitsnack. Däremot är vattkoppor inte så lindrigt som man fått höra sen man var liten. Det kan faktiskt leda till döden för barn som redan är infektionskänsliga och läser man den här artikeln som jag läste för flera år sedan hade jag själv vaccinerat min son när han var liten:

  http://mama.nu/artiklar/barnlakaren-tank-pa-det-har-innan-du-fixar-ett-vattkoppsparty/

  Gilla

 2. Har två barn, dottern klarade sig lindrigt undan, medan sonen fick akut blodförgiftning pga infekterade koppor, hade vi inte åkt in så snabbt med honom som vi gjorde (trots att läkarvården kvällen innan försäkrat oss att det var "helt normalt") hade han inte funnits idag. Är så glad att vi inte "smittade honom med flit", som många föräldrar gör med sina barn, för fy sjutton vad ont det gjorde i mamma hjärtat att se honom så sjuk!
  Vet ett flertal barn i vår bekantskapskrets som fått liknande följder av "ofarliga vattkoppor".
  Får vi fler barn kommer jag definitivt vaccinera dem mot även vattkoppor, ingen ska behöva genomlida det vår son råkade ut för! 💔

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: