Kielikylpy koko päivä

Ja ni. Skulle någon ha sagt åt mig för 20 år sedan (hjälp, är jag så gammal?) att jag frivilligt skulle åkt på nått som enbart gick på finska skulle jag knappast trott personen. Eller föresten de var de väl nog folk som sa. Att jåååå jååå, sen när du blir vuxen kommer du nog att behärska finska och kunna prata det hur bra som helst. 
 
Grejen var ju den att jag inte har språkhuvud för fem cent. Jag kan inte lära mig ett språk genom att sitta och tragla med en gramatikbok och ordlistor. Tog faktisk tills jag var 27 år innan jag kom över språktröskeln med finska riktigt på riktigt. Första klivet kom när jag flyttade till vasa och inte längre klarade mig på svenska. Börjde i samma veva jobba inom hemvården och vi hade några finska klienter. 2011 tog jag steget och började jobba på en helt finsk firma (inom hemvården) och då lossnade det för mig. Jag pratar långt i från en perfekt finska och slänger både ord och gramatik huller om buller. Men hej, jag har ännu inte tagit livet av någon och det är huvudsaken. 
 
Nu blev det ett riktigt sidospår. 
 
Jag har ju testat mig runt de svenska mamma-barn träffarna men inte riktigt hittat nått jag fastnat för. Så tog klivet över språkgränsen och drog iväg barnen till MLLs familjecafe. Bästa som jag testat hitills. De håller till i en radhustrea. Leksakerna är anpassade för barnen. Man hade bra översikt. Folk PRATADE med en (om nu inte så mycket annat än att de frågade namn och ålder på barnen) samt att de som höll i trådarna även kollade om jag fått en kopp kaffe eller om jag ville att de skulle hålla T så att jag han sörpla i mig. 
 
Kommer troligen att besöka det stället flera gånger. Kanske inte en gång i veckan men när andan faller på. Trots att det gick på finska
 
T var lite gnällig för han hade blivit vaccinerad dagen innan plus att de var lite hans sovtider. Som synes slocknade han på soffan efter ett tag (lagom tills vi skulle åka hem typ) och han fick ligga där ostört. Ni behöver inte oroa er, soffan är bredare än det ser ut på bilden och jag satt brevid helta tiden förutom när jag tog bilden
 

Publicerad av Maria

Tvåbarnsmor G född december-16 T juni-18 Förlossningsskada. EDS. När jag inte jagar mitt barn står jag i köket och tillreder smaskiga grytor, både med och utan kött. Finns tid över kanske jag plockar fram ett garnnystan. Men oftast fastnar jag scrollandles med telefon

Delta i diskussionen

37 kommentarer

 1. Vad kul att du lärt dig finska av alla språk! Min sambo är halvfinsk och önskar så att han hade kunnat finska, hade vart så roligt att få lära sig!

  Gilla

 2. Är likadan som du, inget språkhuvud direkt. Kunde tyska i högstadiet och tog upp det på Komvux men Gud vad svårt det var då! Skulle kanske göra som du och sätta mig i en miljö där det pratas tyska och inte sitta med näsan i böcker osv.

  Gilla

 3. Så bra att du hittat en mamma/barn grupp du trivs med. Gick ofta på öppna förskolan då mina barn var små och det var så bra. Barnen fick leka, jag dricka kaffe och prata en stund.

  Gilla

 4. Min mamma är halvfinsk och har mycket släkt i Finland, önskar så att jag hade fått med mig det från när jag vad liten

  Gilla

 5. Så kul att du lärt dig finska. Jag älskar språk men finska verkar vara ett svårt språk att lära sig. Jag kan några enstaka ord på finska 🙂

  Gilla

 6. Vad härligt att det släppt till slut! Jag kan absolut relatera till det du skriver, jag har också så himla svårt för språk. Finska verkar ju dessutom väldigt svårt att lära sig. =/

  Gilla

 7. Vad kul att det gick bra och du känner att du kan gå dit igen! 🙂 Jag känner mig rätt bra på språk men tror aldrig skulle klara av att lära mig finska.

  Gilla

 8. Va roligt att kunna finska, duktigt av dej att lära dej 😃 Min barndomsvän och hennes familj är halvfinska och tycker språket låter så coolt men också så sjukt svårt! ☺️🌸

  Gilla

 9. Jag ÄLSKAR språk och har superlätt för att lära mig. Jag var tillsammans med en ungrare i fyra år och kunde förstå allt! Det är väldigt likt finskan =)

  Gilla

 10. Vad mysigt😍 och skönt att han kunde somna sådär mitt i allt😁 Jag är inte heller så bra på språk, svenska som modersmål, och engelska eftersom ingen av mina småsyskon pratar svenska. Spanskan kan jag förstå, men kan nog inte mer än vanliga vardagsfraser själv 🤔

  Gilla

 11. Ok vad duktig du är🙌Jag tycker finska är ett häftigt språk,min mormor va finsk sp hon kunde det,önskade ja hade lärt mig lite😊

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: