Kielikylpy koko päivä

Ja ni. Skulle någon ha sagt åt mig för 20 år sedan (hjälp, är jag så gammal?) att jag frivilligt skulle åkt på nått som enbart gick på finska skulle jag knappast trott personen. Eller föresten de var de väl nog folk som sa. Att jåååå jååå, sen när du blir vuxen kommer du nog att behärska finska och kunna prata det hur bra som helst. 
 
Grejen var ju den att jag inte har språkhuvud för fem cent. Jag kan inte lära mig ett språk genom att sitta och tragla med en gramatikbok och ordlistor. Tog faktisk tills jag var 27 år innan jag kom över språktröskeln med finska riktigt på riktigt. Första klivet kom när jag flyttade till vasa och inte längre klarade mig på svenska. Börjde i samma veva jobba inom hemvården och vi hade några finska klienter. 2011 tog jag steget och började jobba på en helt finsk firma (inom hemvården) och då lossnade det för mig. Jag pratar långt i från en perfekt finska och slänger både ord och gramatik huller om buller. Men hej, jag har ännu inte tagit livet av någon och det är huvudsaken. 
 
Nu blev det ett riktigt sidospår. 
 
Jag har ju testat mig runt de svenska mamma-barn träffarna men inte riktigt hittat nått jag fastnat för. Så tog klivet över språkgränsen och drog iväg barnen till MLLs familjecafe. Bästa som jag testat hitills. De håller till i en radhustrea. Leksakerna är anpassade för barnen. Man hade bra översikt. Folk PRATADE med en (om nu inte så mycket annat än att de frågade namn och ålder på barnen) samt att de som höll i trådarna även kollade om jag fått en kopp kaffe eller om jag ville att de skulle hålla T så att jag han sörpla i mig. 
 
Kommer troligen att besöka det stället flera gånger. Kanske inte en gång i veckan men när andan faller på. Trots att det gick på finska
 
T var lite gnällig för han hade blivit vaccinerad dagen innan plus att de var lite hans sovtider. Som synes slocknade han på soffan efter ett tag (lagom tills vi skulle åka hem typ) och han fick ligga där ostört. Ni behöver inte oroa er, soffan är bredare än det ser ut på bilden och jag satt brevid helta tiden förutom när jag tog bilden
 
#1 - Chanelle/

Vad kul att du lärt dig finska av alla språk! Min sambo är halvfinsk och önskar så att han hade kunnat finska, hade vart så roligt att få lära sig!

Svar: av nöd tvungen då jag bor i Finland. Här är det obligatorisk att lära sig det andra inhemska (som för mig då är finska)
mariasliv.net

#2 - Sandra

Är likadan som du, inget språkhuvud direkt. Kunde tyska i högstadiet och tog upp det på Komvux men Gud vad svårt det var då! Skulle kanske göra som du och sätta mig i en miljö där det pratas tyska och inte sitta med näsan i böcker osv.

#3 - Evelina

Men vad roligt! Jag älskar verkligen språk :D

#4 - Evelina

Men vad roligt! Jag älskar verkligen språk :D

#5 - Evelina

Men vad roligt! Jag älskar verkligen språk :D

#6 - Evelina

Men vad roligt! Jag älskar verkligen språk :D

#7 - Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Skulle vilja lära mig finska då mina farföräldrar är från Finland :)

#8 - Madeleine Johansson

Vad starkt och modigt gjort av dig! Jag hade nog aldrig vågat mig ut på okänt vatten sådär..

#9 - Frökenny

Spännande med språk! Tror bästa sättet att lära sig är som du gjort genom att använda språket i vardagen

#10 - Madde

Så bra att du hittat en mamma/barn grupp du trivs med. Gick ofta på öppna förskolan då mina barn var små och det var så bra. Barnen fick leka, jag dricka kaffe och prata en stund.

#11 - Petra

Spännande att lära sig ett annat språk fast det tar lite längre tid,! Övning ger färdighet :)

#12 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag som älskar språk men bara pratar svenska och förstår engelska bra (hur går det ihop ;) ) blir så klart nyfiken :D. Är du född och uppväxt i Finland eller ditflyttad? Jag tolkar det som att du är finsk men pratar Finlandsvenska och bott på "finlandsvenskaområden" eller är jag helt ute och cyklar? :)

Svar: Jess. Född och uppvuxen här. Bor i svenska Österbotten där de flesta svensktalande i Finland håller hus (eller vi finns längs kustremsan)
mariasliv.net

#13 - Jennysvardag

Så spännande med språk. Jag tycker att Finlands svenska låter så fint på något sätt

#14 - Denevigaresenären

Vad kul med finska! Härligt att du hittat ett ställe där det käns bra och ni kan umgås med andra!

#15 - Fröken Rödlök

Jag tycker det är så jobbigt med språk, så fort jag ser någonting på engelska får jag ångest när jag inte förstår vad som står..

#16 - Moa

Min mamma är halvfinsk och har mycket släkt i Finland, önskar så att jag hade fått med mig det från när jag vad liten

#17 - Linda

Kul med finska. Mitt först ord på finska var mens 😁

#18 - Nilla

Så kul att du lärt dig finska. Jag älskar språk men finska verkar vara ett svårt språk att lära sig. Jag kan några enstaka ord på finska :)

#19 - Therese

Vad härligt att det släppt till slut! Jag kan absolut relatera till det du skriver, jag har också så himla svårt för språk. Finska verkar ju dessutom väldigt svårt att lära sig. =/

#20 - Emma Engström

Språk ka verkligen vara så intressant! :D

#21 - Melissa Skywalkz

Svenska och engelska var jag riktigt snabb på att lära mig, men resten gick inte alls bra. Gick 3 veckor på spanska i grundskolan innan jag hoppade av, hahah.

#22 - Elisa

Vad kul att det gick bra och du känner att du kan gå dit igen! :) Jag känner mig rätt bra på språk men tror aldrig skulle klara av att lära mig finska.

#23 - Johanna

Det är så kul med språk :D dock har jag inget tålamod till att lära mig haha

#24 - ByLisa.se

Bra jobbat att lära sig ett till språk! Jag blir så imponerad av alla som är flerspråkiga! 👍👏😃

#25 - shazi

så härligt

#26 - Kamilla

Så bra gjort av dig att lära dig ett nytt språk i vuxen ålder.

#27 - charlottelinden.se

Jag blir alltid så imponerad när jag hör om eller träffar någon som vågar prata ett annat språk än sitt modersmål. Det är modigt :)

#28 - Jennie

Va roligt att kunna finska, duktigt av dej att lära dej 😃 Min barndomsvän och hennes familj är halvfinska och tycker språket låter så coolt men också så sjukt svårt! ☺️🌸

#29 - Fnulan

Jag ÄLSKAR språk och har superlätt för att lära mig. Jag var tillsammans med en ungrare i fyra år och kunde förstå allt! Det är väldigt likt finskan =)

#30 - Freja

Har alltid velat lära mig finska. Men jag lär mig inte språk så lätt haha tyvärr

#31 - Emma

Vad mysigt😍 och skönt att han kunde somna sådär mitt i allt😁 Jag är inte heller så bra på språk, svenska som modersmål, och engelska eftersom ingen av mina småsyskon pratar svenska. Spanskan kan jag förstå, men kan nog inte mer än vanliga vardagsfraser själv 🤔

#32 - Lillan Kind

Så roligt att du har lärt dig Finska! Det är så roligt med språk!

#33 - jennifer

Jag älskar språk och har alltid gjort. Dock lär jag mig enbart de språken som tilltalar mig :P

#34 - Sandra

Ok vad duktig du är🙌Jag tycker finska är ett häftigt språk,min mormor va finsk sp hon kunde det,önskade ja hade lärt mig lite😊

#35 - E-m

Vad roligt att lära sig ett nytt språk :)

Powered by Jasper Roberts - Blog