Vår bostad är inte godkänd att bo i

Läste någonstan att för att en bostad skall vara "godkänd" för människor att bo i måste det vara minst 21 grader i den. Vi har 19-20 grader just nu. Frivilligt dessutom Någon som vill flytta in med oss? *skrattar*
 
 
 
Orsaken till att vi har de så kallt just nu är att vi faktist inte har på någon värme alls. Vårt hus värms upp med luftvärmepump, "varaava takka" samt lite lösa element här och var. Elemente står just nu i garaget och luftvärmepumpen kostar ju pengar ;)
 
Nä, men det hela började faktist när vi bodde i vårt förra hus. En liten stuga byggd på 30 talet och inte isolerad sedan 40 talet, kändes det som. Drog kallt som tusan från fönstren. Den värmeds upp med direkt el men tyvärr var elementen inte proportionerliga till rummen, och med draget gjorde det att mycket av värmen gick till spillo.
 
Där hade vi en högforsspis i köket som vi eldade friskt i. Men element var inställda på 20 grader men trots det hade vi sällan mer än 19 grader inne (kallare om de var minus 20) och på vinden där vi hade vårt sovrum kunde det vara 16-17 grader på morgonen när vi vaknade. Satte vi tempen högre så blev de inte så mycket varmare inne, enda som hände var att elräkningen steg i skyarna. 
 
Kroppen har alltså vant sig med att ha de svalt inne. Numera är det jobbigt att besöka folk som har 24-25 grader inne. Vi svettas ihjäl. Enda minuset med att vi har så kallt inne är väl att min kropp antagligen skulle må lite bättre i ett varmare hus, men de är saker man bara får ta. 
 
Och vi kommer nog att dra i gång pumpen också, men inte ännu bara. Just nu eldar jag ca en timme om dagen i vår spis och det håller tempen rätt bra. Tanken är att vi skall elda i köket också men måste vänta på sotaren först då det bara ryker in där. Troligen nått som är knas (eller som de sa när jag ringde och funderade, hmmm, det är inte ikryssat att köksspisen är sotad så de kommer ut ock kollar)
 
Rätt mysigt att sitta framför brasan och blogga i alla fall. 
 
 

Powered by Jasper Roberts - Blog