Internationella kvinnodagen, en dag man inte får säga grattis mera

Ja och nej till kvinnodagen. Bakgrunden är ju lika rätt för alla, att alla skall få rösta och så vidare. Vi har kommit långt idag, 100 år efter att kvinnodagen instiftades. Men samtigit behövs den ännu idag och som kvinna är man inte alltid lika värd som en man. Så är det bara tyvärr och vi får väl jobba 100 år till på den saken. 
 
Samtidigt har det på senaste åren blivit ett rabalder om man gratulerar någon på kvinnodagen, delar ut rosor (eller som vid apoteket idag, fick en liten provförpackning salva) eller på annats sätt uppmärksammar kvinnor. För det får man inte heller göra numera känns det som.
 
Jag blir personligen glad om någon uppskattar mig som kvinna och för det jobb jag gör. Jag förväntar mig kanske inte kaffe på sängen och en middag ute för de kanske är att överdriva det hela men ni fattar kanske påängen. 
 
Varför skall det alltid gå från den ena kanten till den andra. I mitten på 2000-talet skulle kvinnodagen firas med pompa och ståt (referar alltså till hur det varit under min livstid, inte innan dess) medans man idagens samhälle knappt får säga grattis. 
 
Hur firar ni kvinnordagen? Är ni för ett firande eller väljern ni att ta strid mot ojämlikhet och orättvisor? Eller kör ni som ungefär 70% av alla andra. Struntar blanka tusan i det hela. Det är en dag i början av mars som alla andra dagar. Idag är det på en fredag så kanske en bulle till kaffet passar bra?
 
Hur som helst. Glad kvinnodag till alla oss kvinnor, oavsätt kön. 
 
 
 
 
 
 

 

#1 - Freja

Firar väl egentligen inte kvinnodagen, tycker att i dagens samhälle är det mycket man inte får göra haha. Iallafall inte "för mycket", man får inte vara för mycket helt enkelt. Men det är bara min uppfattning haha, känner att i dagens samhälle har folk en tendens att överanalysera ALLT. 😅

#2 - Linda

Klokt skrivet av dig

#3 - Elisa

Jag är lite kluven. Ser det som en vanlig dag och säger egentligen varken bu eller bä till att "fira" en sån här dag. Men skulle snarare säga att det är en dag att uppmärksamma än att gratta någon på. :)

#4 - Therese

Jag brukar inte fira dessa dagar =)

#5 - Pärla

Tycker det är bra att den finns och vad den står för men det är ingenting jag firar eller förväntar mig att bli firad för.

#6 - Emmelie

Jag firar inte den och om jag skulle göra det vet jag inte hur isåfall...

#7 - Jennysvardag

Jag har aldrig firat denna dag på något sätt. Ibland går ju allt lite för långt. I kväll firar jag med en god pizza framför gossip girls nör sonen har somnat

#8 - My

Så bra text! Jag tycker att vi ska uppmärksamma alla som identifierar sig som kvinnor idag och visa att vi vill ha jämnlikhet!
Så grattis! ❤️

#9 - Hanna Karlsson

Det finns en del som tycker att säga grattis på Internationella kvinnodagen är samma sak som att säga grattis till ojämställdhet. Tycker nog att den tanken är lite extrem. Det har ju ändå hänt väldigt mycket för kvinnor genom åren. Har inte funderat så mycket över saken annars, firar dagen gör jag iallafall inte. :-)

#10 - Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Jag firar inte denna dagen för det är inget att fira. Det finns inget att säga grattis för eftersom den finns för att uppmärksamma kvinnors utsatthet i hela världen. Därför försöker jag använda denna dagen (likt de flesta andra dagar då jag brinner för detta ämnet) till att kämpa för kvinnors rättigheter. Delta i demonstrationer, informera, diskutera och hylla de kvinnor som ständigt kämpar och skriker sig hesa för sina och andra kvinnors rättigheter som borde vara en självklarhet.

#11 - Snabela

För mig är denna dag vilken dag som helst. blir aldrig firad på nån dag, varken födelsedag, alla hjärtans dag, julafton eller någon annan dag. Så att jag förväntar mig inte att någon ska uppvakta mig idag.

#12 - Elin

Fint skrivet. Tycker ev att det är konstigt att det "behövs" en dag för det. Man kan uppmärksamma kvinnor/den man älskar vilken dag som helst. Sen tycker jag det är konstigt att inte Internationella mansdagen är lika "stort" som denna om man nu måste göra denna dagen så stor :)

#13 - Emma

Jag håller verkligen med dig!

#14 - Amanda

I bland behöver man mer uppmärksamhet som kvinna tycker det är en härlig dag ☺️

#15 - Lillan Kind

Jämställdheten har förvisso kommit långt här, men det är lång väg kvar att gå tyvärr. Det har jag personlig erfarenhet av tyvärr. Jag förstår inte varför man inte skulle få gratulera eller uppmärksamma kvinnor denna dag.

#16 - yasmine mamma till dennis och angelina

ser det mest som en vanlig dag, men fick en blomma av min man som dock uppskattar och ger mig blommor varje månad hehe.
Men att uppmärksamma att det inte alltid vart så här för kvinnor är ju kanske bra. nu är det mer jämställt allafall

#17 - Yela

Firar det ju inte direkt men tycker de är fint att uppmärksamma oss kvinnor & historian lite extra idag! Dock har vi ju tyvärr en bra bit kvar till ’målet’ 😕🌷

#18 - Sara

Den här dagen får mig alltid att tänka på kvinnorna som genom historiens gång kämpade för det som vi ser som självklarheter idag.Jag tänker att så länge som det finns så stora skillnader mellan könen så uppmärksammar jag gärna dagen och övriga kvinnor i min närhet, men jag använder inte ordet ”grattis”.
Jag bråkar inte om det om någon annan vill använda ordet grattis, känns det rätt för dom så absolut. Men för mig, personligen, så känns ordet grattis fel i sammanhanget så jag använder det inte.

#19 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Jag firar inte alls och har aldrig någonsin firat. Är väl typ för två år sedan jag först upptäckte att vissa ens uppmärksammar dagen, tror inte den är så stor här i Falun :-p

#20 - Josefine

Tycker de inte ska behövas en dag för att ge kvinnor mer uppmärksamhet. De borde göras mer i vardagen!

#21 - Sanna

Klokt skrivet! Jag kan inte säga att jag firar men jag tycker helt klart man ska uppmärksamma den! Vi är ju faktiskt fantastisk allihopa :)

#22 - Emma

Tycker de är bra att de finns olika men de känns ändå som vilken dag som helst så firar de egentligen inte så mycket.

#23 - Sverige influencer

Känns som en helt vanlig dag. Men jag förstår budskapet men ändå.

#24 - Fnulan

Jag firar inte direkt men jag brukar berätta för Mira vad det handlar om.

#25 - Johanna

Har aldrig firat denna dagen något nämnvärt, vet inte om det är något och fira när det är så mycket kvar som du skriver, jag vet inte ens om 100år kommer hjälpa , och det får vi inte veta för då är vi ur tiden.

#26 - Janr

För mig är detta vilken dag som helst 🤷🏼‍♀️

#27 - Sarah

Jag skulle blivit jätteglad om jag hade fått en ros utdelad idag :) En provförpackning hade inte heller vart dumt :)

#28 - Ullie

hoppas du haft en fin start på helgen o att forts blir lika fin kramar

#29 - Anna

Tänk att det har blivit så att oavsett hur man gör så blir det fel i någons ögon. Själv har jag aldrig gjort en grej av den här dagen på något sätt.

#30 - Lexochlogan

Firar väl egentligen i nte men valde att hylla några fantastiska kvinnor på instagram bara för att de var extra mycket värda det ♥️

#31 - Anneli @ spinkfinger.com

Visst förstår jag varför kvinnodagen uppkom men varför inte bara visa sin uppskattning för hur en person är. Oavsett om det är en man eller kvinna :) Nej jag firar inte denna dag :)

#32 - Kamilla

Jag är också lite kluven. JAg tror på alla människors lika värde. Tänker att om man ska behöva ha en dag för kvinnor så säger vi redan där att kvinnor är mindre värda än män....Hur som helst heja alla tjejer.

#33 - Amanda

Väldigt bra skrivet och jag håller med dig att jag gärna skulle bli uppskattad men som du säger middag ute känns kanske lite för mycket. Jag brukar inte fira denna dag :)

#34 - Lillan

Mycket bra inlägg måste jag säga <3

#35 - Emelie

Håller med om att det alltid ska vara åt ena sidan eller andra. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om man ska fira eller inte, alla får göra det som känns bäst för dem. Jag själv firar inte 🙂

#36 - Michelle

Firar inte detta men det är viktigt att man vet om det . Det e viktigt o lyfta ämnet , absolut 💕

#37 - Marie

Jag vet inte vad jag tycker i detta, tycker eg inte sådana här dagar behövs, känns inte som vi ska behöva uppmärksammas extra just såhär, det ska vi ändå =D

#38 - Fru Elversson

Jag visste faktiskt inte att det var en sådan dag förrän en kvinna fråga mig om jag skulle fira dagen. Så nej inget jag brukar fira, jag förstår väl tanken bak dagen, men inget jag känner för så sett för jag har inte känt mig annorlunda behandlad än en man. Hoppas du får en fin lördag! :)

#39 - Fia

Jag hade ingen aning om att man inte skulle säga grattis på kvinnodagen förrän min syster irriterat rättade mig, blev helt ställd.

#40 - Emma

Jag firar endast födelsedagar/årsdag/jul/midsommar/påsk & sånt som händer i förskolan

#41 - Luna

Håller fullständigt med.

Powered by Jasper Roberts - Blog