Grodda groddar

Har du groddat groddar någon gång? Det är både kul och enkel sätt att få i sig nått grön och är inte värst dyrt heller. Vid groddning får man de mest näringsrika stadiet av växten och är lättare för kroppen att ta till sig en att äta kokta bönor
 
På en 2-3 dagar så har du färdiga och ätklara groddar. För ett par årtionden sedan varnades man för att grodda hemma pga att det förekommit utbortt av salmonella som kunde härledas till alfalfa frön. Är man osäker kan man hälla fröna/bönorna i kokande vatten i 20 sekunder innan groddning för att pastorisera dem och på så sätt ta död på eventuella bakterier
 
Förvara groddarna i kylskåpet, de håller ungefär 3 dagar. Skölj av dem en gång per dag.
 
Till groddning kan man använda alfalf, bockhornsklöver, broccolifrön, gröna linser, kikärter, lökfrön, mungbönor, mungbönor, rädisfrön, rödbetsfrön och solfrosfrön
 
Körde igång mungbönor på tisdagen. Jag har köpt en "groddningsburk" men går lika bra med en vanlig glasburk med en tygbit över öppningen. Såg också att ekotipset använde sig av ett urdiskat mjölkpaket som hon gjorde lufthål i. 
 
I min bruk ryms det en dl torra mungbönor, mer så svämmar det över
 
8-12 timmar behöver groddarna ligga i blöt
 
Sedan sköljer man dem två gånger i dygnet och låter vattnet rinna av. Förvara dem så att de inte är i direkt solljus
 
Tre dagar senare är de klara att ätas. Och en ny sats i burken. Denna gång broccolifrön för groddning
 
 
 
 
#1 - - fighterwoman85 :

Det är intressant att se hela processen från ett litet frö till att det ligger på tallriken. Men ska jag vara ärlig så är det inget för mig att så. Jag har fullt upp med annat känner jag. Men bra att du berättar om såna här saker. Så kanske någon annan som läser din blogg får tips 😊.

Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

#2 - - Madde :

Det har jag inte testat någon gång. Känns ju smidigt och snabbt verkar det gå också.

#3 - - Marlene:

Jag kommer ihåg att mina föräldrar hade groddar lite överallt i köket. Jag tycker inte om det, även om det säkert är jättenyttigt.

#4 - - corksystyle:

Kul att kunna göra detta själv. Däremot är det nog inte något jag skulle kunna göra då jag inte tycker om groddar. Ett bra tips för de som är intresserade av detta.

#5 - - Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv:

Men så bra tips. Gott också, älskade att ta groddar när jag var barn i skolan. Perfekt också att kunna göra det så där enkelt. Får ta och prova.

#6 - - Moen:

Detta låter intresant, roligt och som något man faktiskt får testa på! :D Tack för tipset!

#7 - - Emelie:

Men åh vad länge jag har velat testa detta ❤️

#8 - - Kamilla:

När jag jobbade som förskollärare gjorde vi det flera gånger. Håller med om att det är spännande att se processen hur de växer

#9 - - Amanda:

Så intressant. Jag har aldrig ens ätit groddar och funderat på och testa. Kul att man kan göra det själv kanske tillochmed billigare än att köpa :)