Onsdag i mars, får man säga grattis

 Knappast har väl någon missat att det är den 8 mars idag och med det internationella kvinnodagen? Men vad är kvinnodagen och varför fira den här dagen? Och får man säga grattis?

 Många missuppfattar vad internationella kvinnodagen står för och män har gratulerat kvinnor på samma sätt som mors dag eller alla hjärtans dag. 

 Man firar den internationella kvinnodagen den 8 mars varje för att uppmärksamma kvinnors situation och ojämställdhet över hela värden. Fokus skall vara en kamp för lika rättigheter. 

 I början av 1900-talet kom tanken en internationell kvinnodag upp och den 28 februari 1909 förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag. Detta firades fram till 1913 varje år sista söndagen i februari. 

 1910 ordnade Andra internationalen den första internationnella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Tanken var att man varje år i varje land samma dag skulle fira en dag för kvinnor med tema ”Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism” ’Hon organiserade första internationella kvinnodagen i fyra länder (Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike) som firades den 19 mars 1911. 

 I Sverige började man fira 1912 men på olika datum under våren. I Finland har man firat sedan 1914 trots att kvinnorna här fick rösträtt redan 1906

 I San Fransisco 1945 drev man genom ett internationellt avtal som slog fast att jämställdhet mellan män och kvinnor är en grundläggande mänsklig rättighet

 Den första internationella kvinnokonferensens som hölls av FN var i Mexiko 1975 där man tog initiativet till en gemensam kvinnodag och sedan 1978 finns 8 mars med på FNS lista över högtidsdagar.  I och med detta ändrades det från en socialistisk kamp till en opolitisk högtidsdag. 

Så den internationnella kvinnodagen firas för lika rätt åt alla. Alla fakta i texten är hämtade från wikipedia

 
 
#1 - - fighterwoman85 :

Nu fick jag upp ögonen att denna dag är rett viktig. Tidigare har jag tänkt, jaja…..trevligt att fira enbart kvinnornas dag 🙂.
Men kul att läsa bakomliggande fakta 😃. Å internationella kvinnodagen har saker som jag står för & känns rätt i mig.

Hoppas att det är bra med dig? 🌸 Ta om dig och va rädd om dig❣️🤗

#2 - - Fru Rödlök:

Inte för att jag är så insatt i det här, men att säga grattis till att vara kvinna idag känns verkligen inte rätt. Grattis till att vi inte kan gå med korta kjolar ensamma hem från krogen eller för att vi jobbar gratis 48 minuter varje dag i jämförelse med männen. Nja, känns märkligt.

#3 - - Elina:

En viktig dag, samtidigt är det tragiskt att vi ska behöva uppmärksamma den och att vi inte har kommit längre i jämnställdhetsfrågan.

#4 - - Johanna :

Jag tycker att denna dagen är helt onödig . 🙈 inget jag firar eller uppmärksammar :). Och inte så många i min omgivning heller faktiskt.

#5 - - Michelle :

Jag tror folk vet att detta är så om jämnställdhet men för många andra vill de uppskatta sina kvinnor och vi kvinnor behöver samt lite mer bekräftelse ibland. Så tkr det är en bra kombination även om det håller i sej ang jämställdheten.

#6 - - corkystyle:

Detta var ett väldigt bra inlägg och ett viktigt sådant. Hade ingen aning om varför vi firar denna dag. Det fick jag veta nu och det är en väldigt viktig dag vi firar.

#7 - - Kamilla:

Jag tycker faktiskt inte att man ska säga grattis till kvinnorna för på något sätt så underväderar vi oss om vi gör det. Det ska vara en självklarhet att vi alla är lika värda. Vem vi än är...

Vi får däremot stå upp för oss alla och våga ta plats