Egen kallpressad havtornssaft

Våra havtornsbuskar ger verkligen bär i år. Är tre år sedan vi planterade dem och andra året som de ger bär. Vi har redan plockat tre liter (aj) men finns säkert lika mycket kvar bara man skulle få tummen ur ändan. 
 
Funderade lite vad man skulle göra med bären i år, då *host* största delen av fjolårets ligger kvar i frysen. Resultatet blev att jag har gjort egen "kallpressad" eller i alla fall mixad saft. Genom att inte värma upp bären behåller de största delen av sina vitaminer och så vidare. 
 
Finns ju speciella verktyg man kan pressa direkt från buskarna men tyvärr skadar man då kvistarna så pass mycket att nästa års skörd blir avesvärt sämre. Så vi har plockat och så testade jag att köra bären i mixern. 
 
Skulle verkligen behöva köra en saftningsduk men man tager vad man haver. Är väldigt mycket skal och frön i ett havtorn. Man kan ju äta även dem men för att få en slätare saft silade jag bort dem
 
1 liter bär gav i runda slängar 0,5 liter råsaft. Har sedan fryst in i iskuber. Nu är vi redo för vinterns förkylningar
 
 
 
 
#1 - - corkystyle:

Så härligt att ha en buske man kan ta bär av. För att sedan göra egen saft. Jag själv har aldrig smakat havtornsaft. Det låter smart att inte köpa en sådan man kan pressa direkt från busken om den skadar kvistarna så mycket att det reducerar nästa års skörd.

#2 - - Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå":

Roligt att göra egen saft. Bra också o förbereda om man blir förkyld då man kanske inte orkar fixa till det.

#3 - - Marie:

Ohh vad kreativt och vad mycket bra du tipsar om som man kan göra som också smakar gott

#4 - - fighterwomen85:

Ja, det är verkligen ett bär & svamp år i år. Så kul! 😃.
Åå Havtorn. Är så gott. Men så dyrt åxå. Så du ska vara nöjd över att ni har en havtorns buske 🙂. Ja, man tager vad man har. Jag tycker du gjorde ett bra jobb med att göra saft på en mixer & en sil 👏🏻. Allting går. Även om det ibland tar längre tid.

Det är ett bra sätt att frysa in. Först i iskuber. Sen om man vill i påse. Så det inte blir en enda stor klump 👍. Jag har gjort det med jordgubbar 🍓.

Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

#5 - - Lillan Kind :

Så roligt att era buskar har gett så riklig skörd i år. Jag har aldrig smakat havtornssaft, men har hört och läst att det är så nyttiga bär. Nu fick jag också lust att plantera en sån buske :)

#6 - - Elina:

Det är ju perfekt att göra saft när man får mycket bär! Vi har saftat mycket här hemma i år också, dock inte havtorn. Men det låter spännande.

#7 - - Elisa:

Vilken lyx med massa havtorn! Sylt kan väl också fungera att göra? Jag hade ingen aning om att de är bra för förkylningar, men toppen då att kunna ha ett eget förråd. :)

#8 - - Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv:

Men så kul att ha eget att göra saker av. Du kan inte tänka dig att sälja en del då? Det du inte vet vad du ska använda till menar jag? :)